De toonzetters in de stad

De Stedelijke Muziekvereniging Nieuw Leven bestaat deze maand 95 jaar. De 55 leden vieren de verjaardag met een jubileumconcert in hun thuishaven Winschoten.

‘We hebben ook nationale titels gewonnen’

Een constante factor in Winschoten is Nieuw Leven. Deze muziekvereniging geeft met haar klanken kleur aan allerlei festiviteiten in de stad en bestaat nu 95 jaar. “Die verjaardag laten we natuurlijk niet zo maar voorbij gaan”, zegt penningmeester en interim-voorzitter Jan Erik Brander. “We geven op 9 mei een speciaal concert in De Klinker, met allerlei gasten.”

De Klinker is het huidige en gloednieuwe cultuurcentrum van Winschoten. Hotel Wisseman/Dommering was dat in 1920. Dat stond waar nu de Hema staat en had achter zich een ijsbaan en een daarbij horend gebouwtje. In dat gebouwtje werd op een aprilavond in 1920 Nieuw Leven opgericht. “Dat gebeurde op initiatief van de plaatselijke SDAP en de vakbeweging” weet Brander. “Die wilden een arbeidersmuziekvereniging in Winschoten.”

De eerste leden gaven al snel concerten en liepen bij festiviteiten door de straten van de stad. De oude Vissersdijk was er toen nog en in de stad woonden vele Joden. “Nieuw Leven had ook Joodse leden en zij werden in de oorlog weggevoerd”, verteld Brander. “Dat was een grote klap.”

De vereniging kwam die klap te boven en ging door met het opluisteren van evenementen. De leden maakten muziek als Sint Nicolaas in de stad was en op de laatste dag van de wandelvierdaagse. Ze gaven concerten in het Sterrebos en op andere plekken en zetten zo mede de toon in Winschoten. Letterlijk en figuurlijk.

Maar maakten ze dan nooit elders muziek, buiten de grenzen van de stad? Zeker wel. “We hebben ook aan veel concoursen meegedaan en zelfs nationale titels gewonnen”, verteld Chris de Vries. Hij is al jaren lid van de vereniging en koestert de herinneringen aan concerten en aan fijne mensen van wie sommigen door de dood zijn weggerukt, aan de tijd ook dat de vereniging meer dan 100 muzikanten had.

Zo groot is de vereniging nu niet meer. Ze heeft 55 leden en die zijn verdeeld over twee groepen. De concertband bespeelt blaasinstrumenten, de melody percussion band maakt muziek met slagwerk. Beide groepen repeteren wekelijks in de voormalige Schortinghuisschool. Die staat in het hart van Winschoten en op stille lente- en zomeravonden zweven de klanken van de repeterende leden door het stadscentrum.

De Vries is trots op Nieuw Leven, op het predicaat Stedelijk dat de gemeentebestuurders de vereniging in 2000 gaven. Dat is de bezegeling van de bijzondere band die Nieuw Leven en Winschoten al zo lang hebben en die op 9 mei, de dag van het jubileumconcert, nog een stukje hechter wordt.

Artikel DvhN dd 03-04-2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tekst: Marcel Looden, Dagblad van het Noorden, 3 april 2015